EINAR LUNDE

VILLE, VÅGE, VINNE

Einar Lunde er et kjent og kjært ansikt gjennom over 40 år i NRK, og ingen har vært ankermann i så mange nyhetssendinger på norsk TV som han. Som utenrikskorrespondent har han dekket kriger, katastrofer, blitt fengslet og nær henrettet. Den sterke formidlingsevnen, hans enorme erfaring og de mange nervepirrende, dramatiske og fargerike opplevelsene bruker han nå til å holde spennende, innsiktsfulle og humoristiske foredrag.

FOREDRAG

KÅSERI:
VILLE, VÅGE, VINNE … MEN ER DET SMART Å GÅ PÅ RØD LØPER MED JOGGESKO, ELLER?

Et ellevilt møte med Gro Harlem Brundtland, Zimbabwes diktator Robert Mugabe, og en kliss naken norsk stortingspolitiker på et direktørkontor i Afrika.

Alle har vi gjennom livet fått et eller annet oppdrag som skal utføres. Det har Einar Lunde fått mange av.

I kåseriet tar han oss med på ett av dem – et Dagsrevyen-oppdrag til en krigssone. Det høres umiddelbart alvorlig ut, men det hele utviklet seg – for ikke å snakke om innviklet seg – aldeles vanvittig dramatisk og humoristisk. Fra første stund oppstod det hindre som syntes komplett uoverkommelige.

Midt oppi all galskapen berører kåseriet verdier som motivasjon, kreativitet, nettverksbygging, ha fokus og stamina, og aldri, aldri, aldri gi opp – selv om livet står på spill. Og kanskje, og bare kanskje – kan det komme en bonus helt til slutt. Den som overlever underveis – får svaret

Kåseriet har slått veldig godt an i næringslivet og på fagkonferanser når man trenger et abvrekk i det faglige, men likevel vil ha et innslag som formidler viktige verdier. Det er også ypperlig til å gi tilhørerne “et løft” før de skal hjem.

KRISEHÅNDTERING OG KONFLIKTLØSNING:
FRA UNDERTRYKKING OG KONFLIKT TIL FORSONING OG TILGIVELSE – ET MØTE MED NELSON MANDELA OG DESMOND TUTU

11. februar 1990 holdt hele verden pusten. I årevis hadde FN, Amnesty og all verdens regjeringssjefer og aktivister krevd at Nelson Mandela måtte settes fri fra fengsel i Sør-Afrika.

Nå plutselig sto han der – en fri mann etter 27 år i fengsel. Vi kunne se det på TV.

Ingen hadde sett ham på så mange år, ingen visste helt hva han sto for. Mange fryktet han ville bli et gissel for de hvite makthaverne, at han ville bli en fiasko, at han heller burde bli værende i fengsel som et symbol på den fortsatte kampen mot det forhatte og grusomme raseskillesystemet Apartheid.

Den dagen satt titusener av svarte ungdommer klare med alle de våpen de kunne få tak i. De ventet på ordren fra sin sjef, Mandela, om å sette i gang – ta hevn etter 350 år med forferdelig undertrykkelse og frarøvelse av menneskeverd og rettigheter og av egen jord. Hele landet dirret av spenning.

Og så skjedde det noe som gikk som sjokkbølger gjennom Sør-Afrika, ja, hele verden. Nelson Mandela holdt tale foran hundretusener i Cape Town, og den talen, som også ble sendt direkte på TV, ble begynnelsen på det som er blitt kalt miraklet i Sør-Afrika.

Einar Lunde var den første norske journalist som møtte Nelson Mandela, og han ledet folkefesten i Oslo da Mandela fikk Nobelprisen i 1993. Dessuten satt han på biskop Desmond Tutus kontor i Johannesburg da kunngjøringen om Fredsprisen kom i 1984.

Lunde er den norske journalist som har vært flest ganger inne i Sør-Afrika under Apartheid – der de hvite hadde monopol på all makt, alle verdier, og på retten til å eie jord.

Han er et tidsvitne om det som skjedde og har mye spennende å fortelle.

SPIONER PÅ SAFARI – VISSTE DU AT TREHOLT-SAKEN HAR EN AFRIKANSK AVLEGGER OG VEL SÅ DET?

I januar 1984 ble Arne Treholt arrestert siktet for spionasje til fordel for KGB. Den største spionsaken i norsk historie. Hele landet var i sjokk. Pressen jobbet på spreng. Nå var alle på jakt etter Jens Evensen, Treholts mangeårige sjef, nære venn og politiske allierte. De to ble kalt politikkens Knoll og Tott. De var som far og sønn.

Det ble NRKs Afrikakorrespondent Einar Lunde som til slutt fant Evensen i Tanzania og ga ham den dramatiske beskjeden som ble et vendepunkt i hans liv.

Men Arne Treholt hadde to år tidligere vært i Kenya på oppdrag fra UD. Han besøkte NRKs kontor i Nairobi, og han var på safari for å se Afrikas ville dyr. Mens han var der, fikk han et oppdrag som var nesten for utrolig til at det kan være sant.

Og det mens han selv ble skygget av norsk overvåkingspoliti 24 timer i døgnet.

Men også Einar Lunde har opplevd å bli anklaget for å være spion. Det var i Etiopia. Han ble kastet i fengsel og skulle vært henrettet. Han ble reddet i siste øyeblikk, takket være inngripen av regjeringen Olof Palme som den gang hadde ansvaret for nordmenn i Etiopia. Det var i 1974.

14 år senere ble han på nytt kastet på glattcelle av de marxist-leninistiske militære makthaverne i Etiopia. Den historien begynte med at Dagsrevyen-kollega Per Ståle Lønning fikk en mystisk telefon fra sin etiopiske nabo hjemme i Oslo, og endte med at Einar ble fengslet, utvist fra Etiopia på livstid, og satt på første fly ut av landet. Hva Einar ikke visste, var at det flyet skulle til Kenya, og der var han enda mer uvelkommen!

“Einar Lunde er en foredragsholder som trollbinder forsamlingen. Engasjerende, entusiastisk og sprudlende. Ingen dødpunkter i hans fortellerglede. Passer til alle aldersgrupper. Kan anbefales på det sterkeste.”

Hans-Kristian SætrumLeder, Finansforbundet Oslo/Akershus

“Helt overveldende!”

Tom EistøManager Europe, Middle East and Asia, Kongsberg Maritime

“En suksess! Applausen sa jo også sitt.”

Asle SjørbottenAdministrerende direktør, Vitari AS
OM EINAR

OM EINAR

Einar Lunde studerte ved Concordia College i Minnesota og Universitetet i Oslo.

Han arbeidet i NRK fra 1970–2010 som journalist, nyhetsanker og utenrikskorrespondent i Afrika.

Han har ledet dueller, debatter og intervjuet mange av verdens mest kjente mennesker. I tillegg har han ledet to tv-aksjoner, Utenriksmagasinet og utallige Nobel-sendinger.

Einar Lunde er også forfatter av flere bøker.

I dag jobber han som foredragsholder, konferansier, debattleder og kåsør. Han holder foredrag både på norsk og engelsk.

ADRESSE

Postboks 80
6239 Sykkylven

TELEFON

+47 70 24 50 60